top of page

Telemak Kitap niçin var?

Neden Telemak?

     Ulysses'in oÄŸlu Telemakhos'un on yıldır denizlerde kaybolmuÅŸ babasını, 'Mentor' kılığına bürünmüÅŸ Tanrıça Minerva eÅŸliÄŸindeki arayışı, Fénelon'un Les aventures de Télémaque'ıyla, mutlak gücün ve kötü yönetimlerin eleÅŸtirisine dönüÅŸür. Batı edebiyatıyla ilk karşılaÅŸmamız "Telemak"la olur. Telemak sadece Türkçe'nin deÄŸil, Rusça ve Arapça'nın da ilk çevirisi olur.

     Yusuf Kamil PaÅŸa'nın sadrazam olarak Ä°stanbul'a gelmeden önce Mısır'da Tahtavi'nin yanında ve onun cesaretlendirmesiyle baÅŸladığı Tercüme-i Telemak çevirisi 1862'de basılır. Tanzimat nesli için Telemak bir yoldaÅŸ olur.

     GüneÅŸ Kral 14. Louis'yi eleÅŸtirmek cüreti gösteren din adamı Fénelon'un, prenslerin eÄŸitimi için yazdığı anti-mutlakiyetçi mesel Telemakhos'un Maceraları, Batı-dışı toplumlarda yolunu ÅŸaşırmış babaların hatalarını tekrar etmek istemeyen özgürlükçü neslin kendi yolunu çizmesinin alegorisi olur. 'Telemak' figüründe statükonun ötesini gören bir özgürlük ÅŸahıslaşır. Babanın, yani geçmiÅŸin, kadim otorite figürünün yittiÄŸi yerde Telemak kendi yolunu çizer.

     Namık Kemal 1881'de ÅŸöyle yazacaktır:

"Tabîat-i âlemi deÄŸiÅŸtirmek elimizden gelir mi? Ahlâk-ı Alâî'den terbiye görmek, hapiste nefsi islâh etmeye, Telemak gibi hikâyetten birÅŸey istifâde ise, bir muntazam bahçede ders okumaya benzer"  [Alemin doÄŸasını deÄŸiÅŸtirmek elimizden gelir mi? Kınalızade'nin 'Ahlâk-ı Alâî'sinden terbiye görmek, hapiste nefsi ıslah etmeye, 'Telemak' gibi bir hikayeden istifade etmekse, muntazam bir bahçede ders okumaya benzer.]*

Kemal için Telemak nefs terbiyesini hapis hayatına çevirmiÅŸ bir gelenekten, açıklığa, 'alemin doÄŸasını' düzenlemeye geçiÅŸtir, modernliÄŸin jestinin ÅŸahıslaÅŸmış halidir. Cemil Meriç, "Yusuf Kâmil PaÅŸa için Telemak bir fetihti" der: "Batı’dan hikmeti alıyordu mütercim."

     Telemak Kitap kendi rotasını çizen kitaplarla, geçmiÅŸin ve ÅŸimdinin etrafımıza ördüÄŸü duvarların, kendini kader olarak dayatan durumların ötesine iÅŸaret etmek, okura Minerva/Mentor gibi yoldaÅŸlık etmek arzusuyla yola çıktı, çünkü dünyanın enkazından ancak 'hikmet'le çıkılır.

​

* "İntibah Mukaddemesi", Şark Mecmuası, 5, 1 r-a 1298.

Telemak-Transparent.png

YAYINEVÄ°NE DAÄ°R

​

Telemak Kitap, Selim Karlıtekin tarafından 2020 yılında kuruldu. Yayınevinin logosu Ömer Faruk Yıldız tarafından tasarlandı. Ä°ç tasarımı Fatih Mutlu üstlendi. Ya herrü ya merrü!

bottom of page